Familieopstelling in de praktijk
9 mei 2016
K3 = KerstKakkers en Kabouterdans
24 december 2016
Familieopstelling in de praktijk
9 mei 2016
K3 = KerstKakkers en Kabouterdans
24 december 2016
Toon alles

Halvarine, margarine of roomboter?

Het zal je niet ontgaan zijn: er is een nieuwe schijf van vijf.  Als ik de adviezen opvolg, aangepast aan mijn leeftijd en geslacht, zou ik per dag 3-4 stukken volkorenbrood, -en in sommige menu’s nog meer brood-, moeten  besmeren met halvarine of margarine.  Ik ben niet van plan dit advies op te volgen. Ik geef de voorkeur aan biologische roomboter. Ik zal je uitleggen waarom!


Omega 6 en Omega 3
In halvarine en margarine vinden we grote hoeveelheden omega 6 vetten. Wetenschappelijk onderzoek wijst op het belang van een goede balans tussen omega 6 vetten en omega 3 vetten. Die verhouding moet minimaal 1:1 zijn. Hoe meer omega 6 je eet, hoe meer je omega 3 je ook moet binnenkrijgen.  Dat is belangrijk om ontstekingsreacties in het lichaam te voorkomen.


Vette vis

Nu bevatten halvarine en margarine  veel omega 6 vetten. Als ik de schijf van vijf volg krijg ik dus behoorlijk wat omega 6 binnen en erg weinig omega 3. Omega 3 vetten vind je terug in bijvoorbeeld vette vis en lijnzaad. Hierover lees ik niets in de nieuwe schijf van vijf. Het advies om twee keer per week vette vis te eten is zelfs bijgesteld naar slechts een keer per week.


Roomboter

Nog steeds leeft bij veel mensen het idee dat vet ongezond zou zijn. Vergeten wordt dat natuurlijke vetten vitaminen  D, E en K bevatten.  Gezonde vetzuren geven bovendien energie en een verzadigd gevoel dat lang aanhoudt. Hierdoor heb je niet de aandrang om snel weer te gaan eten. Vet maakt niet dik, vet maakt juist slank! Toch wordt alles wat van nature vet is light gemaakt.


‘Roomboter Light’

De adviescommissies die margarine en halvarine aanbevelen gaan hiermee lijnrecht  in tegen de jongste  wetenschappelijke inzichten. Toch lijkt ook de voedingsmiddelenindustrie deze inzichten niet meer te kunnen negeren.  Want onlangs bracht  Becel, dè producent van proactiv, dè cholesterolverlagende margarine, een ‘roomboterversie’ op de markt, een ‘roomboter light’.  Aan mij is dat niet besteed, ik eet gewoon heerlijke biologische roomboter.


Meer weten?

Onderzoeksjournalist Daan de Wit doet in zijn boek Weet wat je eet, Gezond eten op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap, uitgebreid verslag van de nieuwste wetenschappelijke inzichten over onze voeding. Een echte aanrader voor wie hier meer van wil weten!

Comments are closed.