Over Anna

Mijn lichaam als spiegel van mijn ziel

Als meisje opgegroeid in een gereformeerd gezin met 4 broers en een bedrijf vlakbij huis met een behoorlijk strak regiem: op precies dezelfde tijd tussen de middag eten en je mond houden. Ik heb me vaak alleen gevoeld. Alleen en anders.. dit kan toch niet de bedoeling zijn dacht ik vaak? Er klopt hier iets niet, dat dacht ik ook..   Ik was vaak angstig, voelde me niet zeker en trok me als een aangepast meisje terug. Mijn lichaam zat daardoor vast.

De oorzaak van de spanning

Ik probeerde door veel te sporten en te dansen de spanning eruit te krijgen. Dat lukte natuurlijk niet, want de oorzaak van de spanning werd niet weggenomen. Toch voelde ik me na en tijdens het sporten en dansen wel vrijer..

Mijn lichaam is tijdens mij hele leven wel belangrijk geweest. Half bewust heb ik dan ook gekozen om fysiotherapeute te worden. Daardoor kwam ik heel veel mensen tegen met klachten. Die klachten kon ik maar gedeeltelijk oplossen.

Terugkerende klachten

Vaak kwamen de klachten weer terug omdat de onderliggende oorzaak niet was opgelost. Ik raakte nieuwsgierig naar die onderliggend oorzaak en volgde heel veel opleidingen oa Craniosacraaltherapie en Transpersoonlijke Psychotherapie. Tijdens die opleidingen leerde ik mezelf kennen.

Ik leerde voelen en de signalen van mijn lichaam serieus te nemen. Ik leerde ik dat ik niet gek was met mijn gevoel vroeger van: Er klopt hier iets niet. Dat mijn ziel wel wist dat al die spanningen die ik voelde niet van mij waren.

Dat ik die spanningen uiteindelijk los mocht laten tijdens een van die opleidingen waarin mijn lichaam spontaan ging loslaten en dansen.

En waarbij ik besefte dat vooral ook de spanning in mijn bekken helemaal verdwenen was… en ook mijn nekklachten waren weg! Wauw wat is dat fijn!  Dat je met zoveel meer ontspanning in het leven kan staan.

Dat ik ook meer ging vertrouwen op de loop van het leven. Toen mijn lichaam meer ging ontspannen kon ik ook mijn ziel meer volgen.

Voelen en luisteren naar mijn ziel

Ik heb toen de stap gezet naar het loslaten van mijn werk als fysiotherapeute( in een maatschap met 4 mannen) naar het werken in mijn eigen praktijk. Mijn hart gevolgd. En daar ben ik nog elke dag dankbaar voor. Mijn proces met mezelf verdiept zich ook steeds verder.

Mijn lichaam is daarbij steeds een spiegel, een richtingaanwijzer waar ik naar moet luisteren. Anders raak ik van mijn padje af. En natuurlijk gebeurt dat regelmatig..

Dat ik van mijn padje af ben en even kwijt ben om op mijn ziel te vertrouwen, mijn ego houdt het via mijn lichaam vast en ik heb even geen zin om hier naar te luisteren. Het mag nu wel eens klaar zijn toch?

Maar als ik me ervoor openstel en ga luisteren naar de richtingaanwijzer die mijn lichaam mij bij elke lichamelijke klacht geeft kan ik weer vertrouwen gaan.

Mijn lichaam ontspant dan en dan komen er weer lieve, leuke mensen op mijn pad die me net dat duwtje in de goede richting geven..

Ik zeg dan steeds: Dank je wel lichaam dat je weet wat mijn ziel nodig heeft..!

En nu… help ik jou ook graag

Wellicht kan ik voor jou ook zo’ n leuk, lief mens zijn, die je helpt de signalen van je lichaam te onderzoeken om meer ontspanning in je leven te brengen.

Ik geef je graag een duwtje in de richting van je hart en je ziel!

Mijn uitdaging

Ik vind het een uitdaging om mensen/kinderen bewuster te maken van zichzelf. Mijn eigen leerweg is natuurlijk mijn grootste leermeester: opgegroeid als een aangepast en verlegen meisje is het nog altijd mijn grootste uitdaging om mijn eigen zichtbaarheid te vergroten.

Ik geniet steeds meer van het leven, leef vanuit mijn hart en kan steeds meer vertrouwen op de loop van het leven…

Ik zie de mens als één geheel van lichaam, geest en ziel. Het geeft mij veel voldoening om mensen te leren de weg naar hun hart te vinden!

Kijk hier voor een overzicht van mijn laatst gevolgde opleidingen/cursussen.