K3 = KerstKakkers en Kabouterdans
24 december 2016
Waar kom jij s’ochtends voor je bed uit?
18 augustus 2017
K3 = KerstKakkers en Kabouterdans
24 december 2016
Waar kom jij s’ochtends voor je bed uit?
18 augustus 2017
Toon alles

Whiplash en fibromyalgie vage aandoeningen? Voor mij is het zo helder als kristal!

Wat is een whiplash?
Een whiplash kan ontstaan na een auto-ongeluk waarbij je van achter bent aangereden, maar ook een val naar achteren kan de oorzaak zijn. De klachten bestaan onder meer uit pijn in de nek, hoofdpijn, vermoeidheid, spijsverteringsklachten en oorsuizen.
Op een foto is niks te zien, de klachten treffen vooral de weke delen zoals spieren, bindweefsel, bloedvaten en zenuwen.
Bij de meeste mensen trekken deze klachten na verloop van tijd weer weg. Een aantal blijft echter chronisch last houden, dit percentage varieert van 5-30%


Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie wordt ook wel ‘weke-delen-reuma’ genoemd. De oorzaak is nog steeds niet bekend. Het komt het meest voor bij vrouwen tussen de 20-60 jaar.
Spierpijn in diverse spiergroepen, problemen met de spijsvertering, slaapproblemen en vermoeidheid zijn de meest voorkomende klachten.


Wat hebben whiplash en fibromyalgie gemeen?

Belangrijke hersenzenuwen en bloedvaten die door het nekgebied lopen komen onder druk te staan.
Bij zowel whiplash als fibromyalgie speelt een fysieke belemmering van de grootste hersenzenuw (de Nervus Vagus) een grote rol. De fysieke belemmering ontstaat door de val die is opgelopen, maar ook vaak door een langdurig verkeerde houding, die weer wordt bevorderd door bijvoorbeeld hypermobiliteit( te lenig zijn in je gewrichten, in dit geval vooral je nek en rug)


Het lichaam in de ‘stress-stand’

Deze Vagus zenuw stuurt het parasympatische zenuwstelsel aan. Dit zenuwstelsel zorgt voor ontspanning, goede vertering, herstel en afvoer van afvalstoffen, lekkere sex, rust en aandacht voor jezelf.
Als er fysieke druk op deze zenuw ontstaat wordt deze zenuw afgekneld en zal deze minder goed functioneren. Ontspannen wordt moeilijk en het lichaam komt in de ‘stress-stand’.


Natuurlijke balans tussen inspanning en ontspanning

Als reactie hierop wordt het sympatische zenuwstelsel overactief. Dit zenuwstelsel zorgt voor actie en alertheid. Je vliegt wat af, bent continu druk en staat in de overlevingsstand. Je aandacht is vooral gericht op de omgeving (‘je vecht, je vlucht of je bevriest’)
De balans tussen de beide zenuwstelsels, een natuurlijke balans tussen inspanning en ontspanning, ontbreekt nu. Je krijgt allerlei vage klachten.


Wie hebben last van wiplash en fibromyalgie?

Mijn ervaring is dat fibromyalgieklachten en whiplashklachten die chronisch worden bijna altijd voorkomen bij –meestal- vrouwen met een voorgeschiedenis met onverwerkt en onderdrukt verdriet, boosheid of angst. Bij hen was de balans tussen de beide zenuwstelsels al heel precair en door bovenstaande triggers worden de gevolgen hiervan nog heftiger.


We weten nu hoe het komt, maar wat doe je eraan?

  • Bewustwording en uitleg van bovenstaande informatie
  • Met behulp van craniosacraaltherapie onderzoeken of er blokkades zijn in met name de rug en de nek. Deze blokkades behandelen we zodat de N Vagus weer vrij kan functioneren.
  • Personal Tuning Oefeningen aanleren en uitvoeren om de blokkades vrij te houden. Deze oefeningen (je doet ze zelf thuis) zorgen voor een goede ontspanning, adem, houding en beweging.
  • Uitzoeken welke voeding jou energie geeft
  • Het leren voelen van je grenzen en je daar bewust van worden
  • Familie-opstelling op individuele basis om overtuigingen los te laten.
  • Om leren gaan met mogelijke onverwerkte trauma’s en deze verwerken.

Afhankelijk van de oorzakelijke factoren die bij jou spelen maak ik een keuze uit een combinatie van deze mogelijkheden.

Het resultaat van deze benadering is vaak verrassend. En ook voor degene die last heeft van deze ‘vage klachten’ wordt de oorzaak zo helder als kristal💎!

Comments are closed.