Waarom goede voornemens slechte voornemens zijn
9 januari 2018Je lichaam als spiegel…
26 september 201815 tips om bijnieruitputting aan te pakken
Kamp jij al langere tijd met stress en vind je het moeilijk om je eigen grenzen aan te geven? Kun jij je moeilijk concentreren en zie je overal tegenop? Zit je hoofd vol en ben je altijd moe, ook na een nacht slapen? Dan heb je kans dat je een burn-out hebt of er tegenaan zit. Wat veel mensen niet weten is dat een burn-out bijna altijd gepaard gaat met uitgeputte bijnieren. Wanneer je daar niets aan doet kun je in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Gelukkig kun je zelf heel veel doen om van bijnieruitputting af te komen. In deze blog lees je wat bijnieruitputting precies is en vind je 15 tips om bijnierputting aan te pakken.
Gelukkig kun je zelf heel veel doen om van bijnieruitputting af te komen.
In dit artikel ontdek je:
- Wat de symptomen zijn van bijnieruitputting
- Wat bijnieruitputting is en hoe het ontstaat
- Welke voeding goed voor je is als je bijnieruitputting hebt
- Welke vormen van ontspanning jou helpen bij bijnieruitputting
- Hoe craniosacraaltherapie je kan helpen bij bijnieruitputting
Inhoud
• Symptomen van bijnieruitputting
• Wat is bijnieruitputting?
• Je hebt meer kans op bijnieruitputting wanneer je
• Wat gebeurt er precies bij bijnieruitputting?
• Bijnieruitputting en je darmen
• Wat moet je doen als je bijnieruitputting hebt?
• 15 manieren om bijnieruitputting aan te pakken
• Bijnieruitputting aanpakken #1 Zorg voor voldoende en kwalitatief goede nachtrust
• Bijnieruitputting aanpakken #2 Zoek zo veel mogelijk ontspanning
• Bijnieruitputting aanpakken #3 Zoek beweging waar je plezier in hebt
• Bijnieruitputting aanpakken #4 Zoek mensen op die je energie geven
• Bijnieruitputting aanpakken #5 Zorg ervoor dat je weer lacht
• Bijnieruitputting aanpakken #6 Doe ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen
• Bijnieruitputting aanpakken #7 Laat oude patronen los
• Bijnieruitputting aanpakken #8 Overweeg craniosacraaltherapie
• Bijnieruitputting aanpakken #9 Richt je aandacht op jezelf in plaats van op de ander
• Bijnieruitputting aanpakken #10 Vermijd voedsel dat bijnieruitputting verergert
• Bijnieruitputting aanpakken #11 Drink elke dag 2-3 liter water
• Bijnieruitputting aanpakken #12 Zorg dat je altijd ontbijt
• Bijnieruitputting aanpakken #13 Laat tussen de maaltijden nooit meer dan 3 uur verstrijken
• Bijnieruitputting aanpakken #14 Gebruik 3 keer per dag een maaltijd
• Bijnieruitputting aanpakken #15 Eet vooral veel goede vetten
Bijnieruitputting symptomen
Bij bijnieruitputting kun je last hebben van de volgende symptomen en signalen:
’s Ochtends moeilijk je bed uitkomen
Voortdurende vermoeidheid, niet uitgerust zijn na het ontwaken
Onweerstaanbare trek in zout of zoute voedingsmiddelen
Gebrek aan energie
Meer moeite met alledaagse werkzaamheden
Verminderd libido
Verminderd vermogen om stress op te vangen
Langere tijd om te herstellen van ziekte, letsel of trauma
Licht in je hoofd wanneer je snel opstaat
Lichte depressiviteit
Minder plezier of geluk in het leven
Minder focus, wazige gedachten
Minder goed geheugen
Verminderde tolerantie
Je wordt niet echt wakker voor 10.00 uur
Je voelt je beter na het avondeten
Je ervaart een namiddagdip tussen 15.00-16.00 uur
Verminderde productiviteit
Als je meer dan drie van deze symptomen ervaart, kan er sprake zijn van bijnieruitputting.
Wat is bijnieruitputting?
Bijnieruitputting ontstaat vaak door meerdere stressfactoren (fysiek, emotioneel en mentaal). Wanneer je niet goed om kunt gaan met die stress, ligt bijnieruitputting op de loer.
Bij langdurige stress ontstaan de problemen.
Je hebt meer kans op bijnieruitputting wanneer je:
slecht je grenzen aangeeft
niet zegt wat je dwars zit
geen hulp vraagt terwijl je die wel nodig hebt
hoge eisen aan jezelf stelt
slechte eet- en drinkgewoonten hanteert
te weinig rust en ontspanning neemt
heftige dingen in je leven meemaakt (op allerlei gebied)
Wat gebeurt er precies bij bijnieruitputting?
Om dat te begrijpen nemen we de organen onder de loep waar het om draait: onze bijnieren. Deze 2 kleine ronde orgaantjes bovenop je nieren maken samen met de hypofyse en de hypothalamus (ook wel de H-P-A-as genoemd) deel uit van een ingenieus samenhangend hormoonsysteem. Zodra we stress ervaren reageert het systeem met het aanpassen van de productie van de hormonen cortisol (stress- en immuunregulering) en adrenaline (spanning).
Het gevolg is dat je in een voortdurende staat van stress terechtkomt.
Zolang we onszelf de tijd geven om te herstellen kan ons lichaam een korte stressperiode goed hanteren. In deze jachtige tijd gunnen we onszelf die tijd echter vaak niet. We blijven, ook na een stressperiode, doorgaan en ‘gas geven’.
Bij langdurige stress ontstaan dan ook echt de problemen. Je bijnieren kunnen de productie van cortisol niet op peil houden en raken uitgeput. Ook andere hormoonsysteemproducerende organen zoals hypofyse, hypothalamus en de schildklier raken van slag. Het gevolg is dat je in een voortdurende staat van stress terechtkomt.
Bijnieruitputting en je darmen
Je stress – en alarmsystemen slaan op hol en je krijgt vlucht-, vecht- of bevriesreacties. Het gevolg is dat ook je darmen slechter gaan functioneren (als je vecht, vlucht of bevriest is er geen energie meer om te verteren).
Je doet van alles om je systeem op te peppen.
Nu je darmen slechter functioneren doe je van alles om je systeem toch op te peppen, dus ga je aan de koffie, zoetigheden, alcohol, chocola, ongezonde vetten, zoute snacks etc. Het gevolg is dat je darmen nóg slechter gaan functioneren en jij nog vermoeider raakt. Je komt in een neerwaartse spiraal terecht.
Wat moet je doen als je bijnieruitputting hebt?
Naar de huisarts zou je zeggen! Dat is inderdaad goed om te doen, alleen loop je de kans dat je huisarts je diagnose niet (h)erkent!
Uitslagen niet in het gebied van de extreme waarden? Dan word je gezond verklaard.
Je huisarts kan je bloed laten testen, maar in het laboratorium worden veelal ruime waarden gehanteerd met het gevolg dat mensen met klachten ‘gezond verklaard’ worden zolang er geen extreme waarden gevonden worden.
Dus als jouw uitslagen niet in het gebied van de extreme waarden vallen, ben je volgens de meeste huisartsen ‘normaal’, dus gezond….
Je kunt gelukkig zelf heel veel doen om bijnieruitputting terug te dringen. Ook als je een lichte vorm hebt is het handig te weten wat je er zelf aan kan doen!
Bijnieruitputting wordt vaak onderschat.
15 tips om bijnieruitputting aan te pakken
- Zorg voor voldoende en kwalitatief goede nachtrust. Werk toe naar een goed slaappatroon. Ga om 22.00 uur naar bed, zodat je in bed ligt voor een mogelijke 2e energiegolf komt en je verleidt om te lang op te blijven.
Slaap zo mogelijk en naar behoefte uit tot 9 uur ‘s ochtends (de beste slaap voor mensen met bijnieruitputting is de slaap in de ochtend tussen 7 en 9 uur). Moet je kinderen naar school brengen? Ga dan daarna nog even liggen!
Tip: Leg regelmatig een warme kruik tegen je bijniergebied (onder in je rug). Dat kun je doen als je gaat slapen, maar ook wanneer je overdag even rustig op de bank ligt.
- Zoek zoveel mogelijk ontspanning in de vorm die het beste bij jou past. Voorbeelden zijn: rustig wandelen, fietsen/verblijven in de natuur, luisteren naar mooie muziek, saunabezoek, yoga (meest ontspannen vorm), Thai Chi, rustige lichaamsbeweging. Pak je hobby’s op waar je de afgelopen periode geen tijd voor had. Genieten draagt bij aan je herstel.
- Zoek beweging waar je plezier in hebt. Begin met laagintensieve beweging. Zorg ervoor dat je niet gaat hijgen, zo voorkom je dat je in je stress-systeem terechtkomt. Als het beter gaat, kun je langzaam en bewust toewerken naar meer intensieve beweging, zoals dansen, hardlopen etc
- Zoek mensen op die je energie geven, waar je vrolijk van wordt. Laat mensen links liggen die je energie kosten of waar je heel depri van wordt.
- Zorg ervoor dat je weer lacht, op welke manier maakt niet uit. “Fake it untill you make it”, of te wel: doe alsof, totdat je echt gaat lachen. Je maakt dan namelijk hormonen aan die je ontspannen en dus goed voor je zijn.
- Doe ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen en /of meditatie. Dit zijn makkelijk toepasbare oefeningen:
- Ben je onrustig?
Laat de onrust er zijn. Laat de spanning door je lichaam gieren. Je bent als een centrifuge die is stopgezet en tijd nodig heeft om uit te razen. Je lijf en je hoofd denderen nog door. Geef het tijd. - Adem in, adem uit!
Zorg dat je door blijft ademen. Vaak adem je heel hoog.
Als je op de bank zit, leg dan je handen op je buik. Je adem zakt dan automatisch zonder dat je er echt bij na hoeft te denken.
- Ben je onrustig?
- Laat oude patronen los. Soms moet je, om je echt te kunnen ontspannen, dingen uit je verleden opruimen en loslaten. Ook moet je oude patronen en overlevingsstrategieën loslaten. Het is daarom belangrijk dat je gevoelens uit het verleden accepteert en kunt loslaten zodat er meer ruimte komt voor keuzes die echt vanuit jezelf komen.
- Overweeg craniosacraaltherapie. Craniosacraaltherapie kan helpen meer ontspannen in het leven te gaan staan. De therapie helpt om je lijf te laten voelen hoe dat ook al weer was. Met andere woorden: je lichaam herinnert zich weer hoe het is om zich in een ontspannen, normale toestand te bevinden. Door een lange of korte stressperiode ben je dat gevoel namelijk helemaal kwijtgeraakt.
- Richt je aandacht op jezelf in plaats van op de ander.
Je bent zo gewend je aandacht op de ander te richten dat je niet goed meer weet wie je zelf bent. Je staat niet echt stil bij jezelf, je bent vooral op de ander gericht. Dat moet nu drastisch veranderen! Richt je aandacht op jezelf. Leer jezelf kennen. Leer stil te staan bij dat gevoel in je lichaam dat je vertelt dat je helemaal geen zin hebt om…… te gaan doen.
Leer dus NEE zeggen! Om dit goed op te pakken heb je vaak een spiegel nodig van een coach. - Vermijd voedsel dat bijnieruitputting verergert en probeer voedsel te eten dat je herstel bevordert. Concreet betekent dit dat je je maaltijden op de juiste tijden gebruikt en je zoveel mogelijk biologisch of natuurlijk eten nuttigt.
Vermijd kunstmatige voeding. Eet geen producten met kunstmatige zoetstoffen, en liefst met zo weinig mogelijk E-nummers en andere toevoegingen. Eet en drink zo weinig mogelijk koffie, zwarte thee, cake, koekjes, chocola, frisdrank, witmeelproducten en suiker. - Drink elke dag 2-3 liter water, voeg naar behoefte een beetje Keltisch zeezout toe. Voor elke 35 kg gewicht drink je 1 liter water per dag, naast je kruidenthee. Drink het water niet tijdens het eten.
Drink heet water dat 15 min gekookt is, doe dat in een thermoskan en drink daar gedurende de dag zo nu en dan wat van. - Zorg dat je altijd ontbijt en doe dat vóór 10 uur ‘s ochtends. Als je ernstige bijnieruitputting hebt, eet dan ‘s ochtends liever geen fruit, vooral geen sinaasappel/grapefruit, banaan, dadels en vijgen.
- Laat tussen de maaltijden nooit meer dan 3 uur verstrijken (probeer 2 uur aan te houden).
Bij daling van je bloedsuikerspiegel word je moe en krijg je de neiging oppeppende dingen te nemen zoals koek, koffie en chocola. Neem als alternatief bijvoorbeeld een handjevol walnoten, amandelen of paranoten. Eet geen fruit apart maar altijd samen met bijvoorbeeld noten, zo voorkom je dat je bloedsuikerspiegel omhoogschiet om vervolgens ook weer heel snel omlaag te schieten. - Gebruik 3 keer per dag een maaltijd. (Bij ernstige bijnieruitputting is het beter om 5 of 6 keer per dag kleine hoeveelheden te eten.) Zorg ervoor dat al je maaltijden, ook kleine maaltijden, bestaan uit een combinatie van de drie hoofdvoedingsgroepen: vetten, eiwitten en koolhydraten. Zorg zo mogelijk voor volwaardige, biologische varianten.
- Eet geen margarine maar wel veel goede vetten zoals:
• kokosolie en roomboter om in te bakken en stoven
• olijfolie, sesamolie, walnootolie en lijnzaadolie (voeg flinke scheut koud aan je eten toe)
Tot slot
Bijnieruitputting wordt vaak onderschat. Wanneer je het niet onderkent en serieus neemt,
pak je de onderliggende oorzaken niet aan en blijft je bijnieruitputting in stand.
Met rust en ontspanning, het aanpakken van ondermijnende overlevingsstrategieën en goede voeding kan ook jij afrekenen met bijnieruitputting.
Ontvang meer inspiratie en tips via de mail
+ test om te kijken of jij last hebt van bijnieruitputting
+ 5 videotips cadeau
Als jij je inschrijft dan ontvang je gemiddeld 2x in de maand:
- Gratis advies over hoe jij kan omgaan burn out verschijnselen
- Verhalen van anderen
- Tips en stappen die voor jou kunnen gaan werken
- De allernieuwste blogartikelen