Met je familie aan de keukentafel
25 maart 2016
Familieopstelling in de praktijk
9 mei 2016
Met je familie aan de keukentafel
25 maart 2016
Familieopstelling in de praktijk
9 mei 2016
Toon alles

Bijnieruitputting en burn out

Bijnieruitputting en burn out

Bijnieruitputting gaat vrijwel altijd gepaard met een burn out. Om dat te begrijpen nemen we de organen onder de loep waar het om draait: onze bijnieren. Deze 2 kleine ronde orgaantjes bovenop je nieren maken samen met de hypofyse, en de hypothalamus (ook wel de H-P-A-as genoemd) deel uit van een ingenieus samenhangend hormoonsysteem.


Bijnieruitputting en stress
Zodra we stress ervaren reageert het systeem met de het aanpassen van de productie van de hormonen cortisol(stress- en immuunregulering ) en adrenaline(spanning). Ons lichaam/geest kan wel tegen een korte stressperiode, maar heeft dan wel tijd nodig om te herstellen. In deze jachtige tijd gunnen we onszelf vaak niet de tijd om echt te herstellen. We blijven, ook na een stressperiode, doorgaan en ‘gas geven’.

Het gevolg is dat je  in een voortdurende staat van stress terechtkomt. Je bijnieren kunnen de productie van cortisol niet op peil houden, ze raken uitgeput.


Bijnieruitputting en je darmen
Je stress/alarmsystemen slaan op hol en je krijgt vlucht, vecht of bevriesreacties. Het gevolg is dat ook je darmen nog slechter gaan functioneren (als je moet vechten, vluchten of als je bevriest is er geen energie meer om te verteren). Nu je darmen slechter functioneren, doe je van alles  om je systeem toch op te peppen, dus ga je aan de koffie, zoetigheden, alcohol, chocola, ongezonde vetten, zoute snacks etc. Het gevolg is dat je darmen nog slechter gaan functioneren.


Oorzaken bijnieruitputting

Bijnieruitputting ontstaat vaak na een periode waarin je veel stress (fysiek, emotioneel, mentaal) ervaren hebt en je niet goed voor jezelf gezorgd hebt: je hebt langere tijd je grenzen niet aangegeven, hebt een slecht eet-en drinkpatroon ontwikkeld en jezelf te weinig rust en ontspanning gegund.


We herkennen verschillende stressfasen in je brein
:

Fase 0 : Dit is de relax fase, al je breindelen (reptielenbrein, zoogdierenbrein en mensenbrein- neocortex) werken op een ontspannen manier samen.

Als je bijnieruitputting hebt vind je systeem het heel moeilijk om hier naar terug te keren, je kunt je bijna niet meer echt ontspannen, je blijft meestal in fase 1 zitten:

Fase 1: Je zit veel in je hoofd, je neocortex (je mensenbrein) is actief, je bent alert aanwezig. Als je deze fase goed af kunt wisselen met fase 0 is er niks aan de hand. Maar bij bijnieruitputting zit je meestal te lang in deze fase en kom je in fase 2 terecht:

Fase 2: Je bent in het zoogdierenbrein terecht gekomen, dat betekent dat je heel emotioneel kan reageren, je hebt een kort lontje of last van depressieve gevoelens, je bent vermoeid, kan niet zo goed slapen, of juist heel veel. Je concentratie neemt af. Je krijgt allerlei stressklachten, zoals maag- darmklachten, pijntjes hier en daar. Als je nu nog steeds doorgaat en geen actie onderneemt beland je in fase 3:

Fase 3: Je bent in het reptielenbrein beland: dat is je overlevingsbrein en je kunt nu alleen nog maar overleven: je bent volledig uitgeput, je kan niet meer helder denken en je kunt niet meer werken. Je hebt meestal lange tijd nodig om weer te herstellen, soms is volledig herstel niet meer mogelijk doordat je jezelf zo uitgeput hebt. Deze situatie noemen we een burn out.

De therapie en het intensieve traject Reken af met je burn out helpt je om je bewust te worden in welke fase je zit. Mijn 3 componentenaanpak is een effectieve manier om je brein weer richting fase 0 te krijgen.


Onderschatting bijnieruitputting
Bijnieruitputting wordt vaak onderschat. In het laboratorium worden veelal ruime waarden gehanteerd met het gevolg dat mensen met klachten ‘gezond verklaard’ worden, tenzij de uitslag extreme waarden vertoont.


Denk jij dat  je bijnieruitputting hebt?

Doe dan deze test


Meer lezen over bijnieruitputting?

In het boek: Bijnieruitputting van J L Wilson vind je hele goed tips.

Comments are closed.